Tuesday, October 1, 2024

Tauhu Begedil yang tak degil !

Assalamualaikum..
Wohoooo .. alhamdulillah . Oktober dah kita ye . Lagi berapa bulan je lagi nak masuk tahun baru 2025 . 

Takutttttttnyaaaaaaa !!! Entah apa yang menanti di depan sana, kan ?? Harap baik² je la semuanya .. 

Korang sihat ke ? Maaflah , lama dah tak update story . Macam sibuk sikit . Macam tak sibuk juga . Ehh .. sibuklah sikit . Heheheh

Okay , takde apa pun saya nak cerita . Cuma tadi saya masak tauhu begedil untuk minum petang . Saya nak kongsilah cerita dan gambar kat sini . Hehehe .  Bolehkan ?? 

Ehh , entri kali ini untuk bulan 10 , adalah tentang makan ! Waaahhhh !! 

tauhu begedil ayam yang dah siap digoreng .

ada lebih inti dia , jadi buatlah begedil original . Hehe

sambal kicap . Fuhhh ! Bepoloh tey kau .. pedas ya amatttt ! 

taraaaaaa ... Dapat banyak nie tadi .. okay la tu kan ...

Apa ?? Resepi ?? Alaaaa .. malasnya nak taip . Saya taip entri nie direct je tau , takde copy paste eehh .. hmmmm

Resepi nie cara saya tau ! Nak ikut , boleh. Taknak pun tak apa , okay ?

Pertama sekali , kupas kulit kentang dan rebus . Anggaran tadi dalam 13 biji kentang saiz sederhana . Tips untuk empukkan kentang ialah , potong saiz kecil² . Okay ?

Sambil rebus kentang , saya rebus sekali isi ayam dalam tu , hehehe mudah !! Sejalan je .

**Ada yang goreng kentang juga , saya pun pernah cuba versi goreng kentang lalu lenyekkan . 

Bila dah empuk , tos kan kentang dan isi ayam tadi . Masukkan dalam bekas yang kering ye . Potong halus daun sup , taburkan bawang goreng . Letak garam secukup rasa dan perasa juga dengan lada sulah .

Lenyekkan semua bahan tu , lepas tu belah sikit tauhu untuk kita sumbatkan isi kentang tu . Pastikan bagi sejuk sikit eehh isi kentang tu , kejap lagi melecur jari jemari korang (kalau pakai jarilah , barulah jadi air tangan, kan ?)

Dah setel sumbat menyumbat tauhu begedil tak degil tadi , korang pecahkan telur , buat macam nak masak telur dadar tu . Perasakan dengan garam secubit dua . Celup tauhu tadi dan goreng sampai nampak keperangan (brown) macam dalam gambar atas tu . Oohh ! Pastikan juga minyak dah panas ye . Heheh

Dah , setel semuanya.  Boleh angkat dan makan !! Ehh .. Hehehe .. biarlah sejuk sikit , baru makan . Nanti melecur lidah tu .. aihhh .. 

Okay , alhamdulillah . Itu je cara saya . Tak lebih tak kurang . Heheh .. boleh buat niaga tak ?? Hmmmm saya bukan pandai niaga nie .. nantilah saya minta suami saya jualkan , saya tolong masak je ..hehehe "boleh tak ayangggg ...?".

"Jodoh pun sesat lagi .. berangan je lebih ..". Kata semut yang melintas lalu depan mata Nur Ain . 

Hahahah ... 😂😂😂 Semut nie pun , spray kang .. baru tahuuuu .. 🐜🐜🐜

Bye ! Nak isya' dah nie . Nak tido dah .. jom solat ! 🥰

Imanurain
1 OKT 2024 • 8.28 PM 
Cintaku Kerana-Mu 

No comments:

Post a Comment

Tak pernah berubah, kan ?

Assalamualaikum korang .. WARNING POST !!  WARNING ENTRY !! SAYA MINTA MAAF TERLEBIH DAHULU JIKA BAHASA YANG BAKAL SAYA GUNAKAN NANTI AGAK K...